23 Mayıs 2018 Çarşamba

ANAL FİSTÜL TEDAVİSİNDE LAZER...

Yaşam kalitesini düşüren ve günlük yaşantıyı kabusa çeviren Anal Fistül’le ilgili bilinmesi gerekenleri ve tedavi yöntemlerini Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlhami Beyaztaş anlattı.


“Anal fistül makat bölgesinin derisi ile bağırsak arasında oluşan bir yoldur, bir tüneldir. Fistülü vücut kendi yapıyor. Makat bölgesinde iltihabi hastalıkların tedavisinden sonra bağırsakla cilt arasında bu tünel oluşabiliyor. Bu durum kronikleşip zamana yayılınca ameliyat geçirilen bölgeden zamanla kokulu akıntı gelmeye başlıyor. Zamanla tünelin deriye açılan dış ağzı tıkandığında ise cerahat boşalamıyor ve bölgede tekrar apselere sebep oluyor ve sonra bu apseler deriye açılan yol tekrar açıldığında dışarıya akıntı oluşmasına neden oluyor. O şekilde hasta zaman zaman ağrı, kaşıntı, bu bölgede zonklayıcı ağrılar ve kişiyi çok rahatsız edici devamlı akıntılar meydana geliyor.

Teşhis çok önemli.
Bu hastalıkta teşhis aşaması çok önemlidir. Teşhis tam olarak konulabilirse eğer tedaviler oldukça başarılı oluyor. Yukarıda belirttiğim şikayetlere zaman zaman ateş de eşlik edebiliyor. Makat muayenesinde dışarıda küçük bir delik gördüğümüzde biz bu hastalıktan şüpheleniyoruz. Ondan sonra da lokal anestezi altında bu tünelin iç deliğini bulmaya çalışıyoruz. İç deliği bulmak tedavide çok önemli çünkü iç delikle dış deliği birleştirip fistülü ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Bazı zamanlarda tanı aşamasında eğer iç ağzı bulamazsak ilaçlı film istiyoruz ve buna göre yüksek fistül mü yoksa basit fistül mü olduğunu tespit ediyoruz ve buna göre cerrahisini planlıyoruz.
Bu hastalığın kendiliğinden kaybolması mümkün değil tek tedavisi cerrahidir. Özellikle lazer tedavisi oldukça konforlu bir tedavi şeklidir. Yöntem hastaya zarar vermeyen dokuya zarar vermeyen bir yöntemdir. Fakat burada da cerrahi tecrübe oldukça önemli bir faktördür. Anal Fistül nüks oranı oldukça yüksek bir hastalıktır bundan dolayı cerrahi işlemin iyi yapılması gerekir. iyi yapılan cerrahi işlemler nüks oranlarını da düşürmektedir.  
Ameliyattan sonra 3 ay ile 6 aylık bir süreçte hijyene çok dikkat etmek gerekiyor, kabız kalmamaya dikkat etmek gerekiyor, sigara alkol gibi alışkanlıklardan uzak durmak gerekiyor. Fistül bazen bir hastalığın da belirtisi olabiliyor bundan dolayı crohn hastaları açısından iyi değerlendirilmesi gerekir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder